Unisys Security Index: Belg bezorgd over beveiliging online data

De recentste Unisys Security Index toont een stijgende ongerustheid van de Belgen over de beveiliging van hun persoonlijke data op elektronische identiteitskaarten (eID’s) en in elektronische medische dossiers. 60 procent van de ondervraagden is bezorgd over de ongeautoriseerde toegang tot hun persoonlijk medisch dossier, minder dan 1 op 10 (9 procent) zegt niet bezorgd te zijn.

De Unisys Security Index – een halfjaarlijks globaal onderzoek naar de houding van consumenten rond security-gerelateerde onderwerpen – toont tevens aan dat de algemene bezorgdheid aanzienlijk gestegen is – van 89 naar 123 index punten op een totaal van 300 punten – in vergelijking met het onderzoek in november 2010.
Uit de Index blijkt dat Belgen erg ongerust zijn over hun elektronisch bewaarde persoonlijke data op eID’s en in elektronische medische dossiers. 75 procent van de ondervraagden vindt dat de beveiliging van eID’s strikter moet. 91 procent stelt dat private bedrijven, zoals winkels en clubs, geen toegang zouden mogen hebben tot hun eID- gegevens. 71 procent van de Belgen van middelbare leeftijd (55-64 jarigen) vindt dat hun digitale data op eID’s totaal niet toegankelijk mag zijn. Jongeren daarentegen hebben hier veel minder problemen mee.
Desondanks hun bezorgdheden over de beveiliging en het delen van persoonlijke data, toont het Unisys onderzoek dat de meeste ondervraagden bereid zijn tot het gebruik van eID’s en elektronische medische dossiers, indien deze voldoende beveiligd zijn. Twee derden van de ondervraagden zegt dat ze bereid zijn eID’s en elektronische medische dossiers te gebruiken omdat dit hun leven vergemakkelijkt.

Een andere bezorgdheid die naar voor komt uit de Unisys Security Index is gerelateerd aan identiteitsdiefstal. 51 procent van de Belgische respondenten is ernstig bezorgd over het misbruik van bankgegevens. Het aantal mensen bezorgd over identiteitsdiefstal steeg met 6 procent in vergelijking met het onderzoek van vorig jaar. Het bezorgdst (64 procent) waren de respondenten tussen 55 en 64 jaar.

Internetveiligheid grootste bezorgdheid
De Belgische Security Index is gebaseerd op een enquête waaraan 1.006 personen tussen 18-65 jaar deelnamen. Hij geeft een sociale indicator van het veiligheidsgevoel van consumenten op het vlak van nationale, financiële, internet en persoonlijke veiligheid. De betrokkenheid van de ondervraagden wordt weergegeven op een schaal van 0 punten – niet bezorgd – tot 300 punten – extreem bezorgd -.

Belgen hebben, met een Security Index van 123 punten, een gemiddeld niveau van bezorgdheid.
• Internetveiligheid
Internetveiligheid is met 136 punten de grootste bezorgdheid voor de Belg. Meer dan een derde (39 procent) van de ondervraagden maakt zich zorgen over de veiligheid van zijn online transacties. Bijna de helft (44 procent) is ernstig bezorgd over virussen en spam. De Unisys Security Index score in België steeg met 9 punten in vergelijking met het onderzoek gehouden in november 2010, en 49 punten in vergelijking met het onderzoek van april 2010.
• Financiële veiligheid
Met 135 punten is dit de nummer twee bezorgdheid van de Belg. 51 procent van de Belgen maakt zich grote zorgen over de risico’s, verbonden met het misbruik van hun kredietkaart. Dit is een stijging van 15 procent tegenover de resultaten van het tweede Security Index onderzoek in oktober 2010. 32 procent van de Belgen maakt zich ernstig zorgen over het inlossen van hun financiële verplichtingen, zoals de hypotheek en andere leningen.
• Persoonlijke veiligheid
Persoonlijke veiligheid scoorde 126 punten in de Unisys Security Index. Identiteitsdiefstal is de grootste bezorgdheid onder de ondervraagden, met 54 procent die zich ernstig zorgen maakt.
• Nationale veiligheid
Met 95 punten is de nationale veiligheid de minste zorg voor de Belg. Toch steeg de groep van ondervraagden die zich serieus zorgen maken met 9 procent, tot 31 procent, tegenover dezelfde periode vorig jaar. Uit het onderzoek blijkt ook dat een vijfde van de Belgen ernstig bezorgd is over een mogelijke gezondheidsepidemie in België.

Delen

Laat een bericht achter